Hoe we een 10/10 score halen op mail-tester.com

Blog > Hoe we een 10/10 score halen op mail-tester.com

21 december 2020 - click here for the English version

Kort geleden zijn er een aantal verbeteringen aangebracht in de terug-op-voorraad e-mails, en ook hoe ze worden verstuurd naar bezoekers van je Lightspeed eCom webshop. Hiermee zijn de e-mails zoals ze standaard staan ingesteld in Inventory Alarm, een goede basis om afgeleverd te worden en niet in de spam-folder te belanden. Deze tips zijn ook te gebruiken voor je overige marketing e-mails.

Gebruik mail-tester.com om je e-mails te testen

Als het gaat om e-mail afleverpercentages en het opsporen van verbeteringen aan je e-mails, dan kun je mail-tester.com gebruiken om te controleren of je e-mail goed in elkaar zit. Deze handige dienst vertelt je precies waar je verbeteringen kunt realiseren. Het gaat dan zowel om technische aspecten, maar ook om de inhoud van je e-mail.

Voor Inventory Alarm zijn een aantal zaken aangepast nadat we de e-mails, zoals ze standaard staan ingesteld, hebben getest.

Uiteindelijk heeft de standaard e-mail zoals deze direct na installatie in je account staat, een 10/10 score gekregen! Toegegeven, het algoritme van mail-tester is bijna elke week weer ietsje anders, vorige week was het een 9.5 / 10. Nog steeds een hele hoge score!

Ik ga even in op een aantal zaken die zijn aangepast om zo’n hoge score te kunnen halen.

Mail-tester.com 10/10 score

SpamAssassin likes you

Die melding is altijd fijn om te zien. SpamAssassin is de belangrijkste anti-spam software die door Internet / e-mail providers wordt gebruikt om binnenkomende e-mails te beoordelen en eventueel te markeren als spam.

SpamAssassin likes you
SpamAssassin kijkt naar specifieke zaken in je e-mail, en per onderdeel krijg je plus- of minpunten. Het mooie van mail-tester.com is dat je per punt te zien krijgt wat er goed is of beter kan. Dit is dus een lijst die je kunt gaan afvinken.

Grappig, meestal krijg ik commentaar dat mijn mailtjes te lang zijn, maar SpamAssassin ziet liever een wat langere mail als er ook een plaatje in zit. Overall is de SpamAssassin score nog steeds uitstekend.

SpamAssassin details

Your’re properly authenticated

Je hebt de termen al voorbij zien komen in het Inventory Alarm dashboard: SPF en DKIM. Dit zijn technieken die erop zijn gericht om zekerheid te geven dat de afzender van de mail daadwerkelijk degene is die hij zegt te zijn.

Zodra je in het dashboard je domeinnaam hebt voorzien van de juiste DKIM en SPF info via de DNS van je provider, kun je je eigen domeinnaam gebruiken als afzender van de Inventory Alarm e-mails.

Per domeinnaam gebruiken we een unieke DKIM sleutel van Rapidmail, en voor SPF maken we het je ook gemakkelijk: waar we eerst nog het standaard SPF TXT record bij je provider gebruikten (en dat blijft ook gewoon werken overigens), zijn we sinds een maand overgestapt op een nog betere optie: een SPF record dat Inventory Alarm je biedt, je kunt een CNAME record toevoegen voor SPF zoals in de DNS instructies staat. Dit maakt je eigen SPF TXT record niet nog groter dan dat deze vaak al is.

Hiermee verstuurt Inventory Alarm de e-mails vanaf het inventoryalarm subdomein van je domein, een zogenaamd custom return-path. Op deze manier wordt zowel de SPF geregeld voor de Inventory Alarm e-mails, en worden de eventuele bounces afgevangen. En door de match domein - subdomein is de authenticatie goed geregeld.

Your message is safe and well formatted

Hier stonden twee zaken in die we recentelijk hebben verbeterd aan de standaard e-mail templates op 3 december 2020:

Alt attribuut toegevoegd bij de product afbeelding

Dit ontbrak aanvankelijk in de e-mail templates, en dit is sinds kort aangepast. Dit zorgt ervoor dat wanneer er geen afbeeldingen wordt getoond in de e-mail client die wordt gebruikt, er een tekst verschijnt met een hint over waar het plaatje over gaat.

List-Unsubscribe in de e-mail header toegevoegd

De e-mail inhoud bevatte al een tijdje een unsubscribe link, voor het geval iemand zich bedenkt en toch geen terug-op-voorraad e-mail wil ontvangen.

Er is echter ook een standaard in het leven geroepen waarmee deze unsubscribe link, aangevuld met een mailto link, in de e-mail header geplaatst kan worden. De eindgebruiker ziet die headers natuurlijk niet, maar de e-mail client kijkt ernaar.

Vaak wordt vervolgens bovenaan het mailtje een nette unsubscribe link getoond bij de afzender, Litmus heeft een mooie blog post geschreven over hoe dit werkt. Email programma’s beslissen zelf of, en voor welke domeinen, ze dit tonen. Uiteraard wordt de unsubscribe link die in de mail zelf staat, altijd getoond.

You’re not blacklisted

De servers waarmee de e-mails worden verstuurd zijn voor een aantal klanten van Inventory Alarm nog SendGrid. Voor recentere klanten, en klanten die al zijn overgestapt op Rapidmail, worden de mailservers van Rapidmail gebruikt.

Doordat SendGrid ook een gratis versie heeft waar je best een flink aantal e-mails mee kunt versturen, wordt deze helaas ook door spammers gebruikt… daardoor verschijnen de (gedeelde) IP adressen van SendGrid helaas regelmatig op blacklists, waardoor ook jouw emails worden gemarkeerd als spam. Ze komen immers van hetzelfde IP adres.

Alle reden dus om indien mogelijk voor een eigen vaste IP adres te kiezen bij je e-mail marketing provider, of te kiezen voor een e-mail marketing provider die spammers van het platform weert, en in elk geval geen gratis e-mail marketing accounts aanbiedt. Ook wat dat betreft is Rapidmail een goede keus gebleken.

Dit lijkt een open deur, echter ik heb meerdere malen gezien dat er dode links staan in mailtjes, vooral wanneer er een template wordt gekopieerd uit een ander e-mail marketing platform dat webshops gebruiken. Dat kunnen links zijn in de footer van je e-mail naar een niet bestaande pagina, zoals een oude contactpagina of niet bestaande privacy policy. Maar dit kan ook een niet-bestaande afbeelding zijn, die wordt ingesloten en waarvan je niet direct ziet dat deze niet meer bestaat, zoals iets in je e-mail footer.

Voeg zowel een plain text als html versie van de e-mail toe

Bijna iedereen gebruikt een e-mail programma dat e-mails kan tonen met html opmaak. Toch is het goed om ook een plain text versie toe te voegen. Een e-mail bericht is eigenlijk een soort envelop waar je dingen kunt instoppen: een afzender, geadresseerde, maar dus ook onderwerp, html versie en plain text versie van de e-mail.

E-mail clients die html ondersteunen (in de praktijk gebruikt denk ik meer dan 99% van de mensen een html e-mail client), zullen de html versie tonen. Deze html versie kun je bewerken in de Inventory Alarm e-mail editor.

Echter, als je ook een text-only versie toevoegt, dan zal je e-mail minder snel als spam worden aangemerkt. Immers, spammers nemen de moeite vaak niet dit te doen.

Inventory Alarm verstuurt als text-only versie altijd een onopgemaakte versie mee van de standaard e-mail. Deze kun je niet bewerken als gebruiker van Inventory Alarm. In de praktijk zal (bijna) niemand die versie lezen. Het is vooral voor een goeie e-mail score.

Mocht je toch eens de plain-text versie willen zien, download dan eens een plain-text e-mail client.

Tip: gebruik de verbeterde standaard e-mail templates

In het Inventory Alarm dashboard kun je de verbeterde standaard e-mail templates gebruiken door “Herstel naar standaardwaarden” te kiezen bij beide templates.

Daarin is ook een wijziging aangebracht, waardoor je bij het bekijken en aanpassen van de template ook een placeholder afbeelding te zien krijgt.

Overigens, ook al blijf je de oude templates gebruiken: alle verbeteringen werken ook met de oude templates, met uitzondering van het alt attribute van de productafbeelding.

Inventory Alarm e-mail editor

Geschreven door Jeroen
@jeroenbai